lunes, 28 de octubre de 2013

Alvocats: vitamines, potassi, fibra i calories... saludables!

L'alvocat és una de les millors fruites en molts sentits. Està considerat un dels aliments més saludables que ens dóna la Terra, ja que contenen més de 25 nutrients essencials, incloent les vitamines A, B, C, E, i K, coure, ferro, fòsfor, magnesi i potassi (curiositat: per obtenir el potassi d’un sol alvocat hauries de menjar-te dos o tres plàtans!!). 



Els alvocats són nadius d'Amèrica Central i Sud-amèrica i han estat conreats en aquestes regions des de l'any 8000 AC. Cap el segle XVII van ser introduïts a Jamaica i es van estendre perles regions tropicals d'Àsia a mitjans segle XIX.Encara que els alvocats són cultivats a la majoria de països tropicals i subtropicals, els grans productors comercials són els Estats Units (Florida i Califòrnia; el seu cultiu comercial es va iniciar cap el segle XX), Mèxic, República Dominicana, Brasil i Colòmbia. El seu nom, "alvocat", deriva d'una paraula asteca o náhuatl "ahuacatl" que significa testicle per la seva semblança d'aquest òrgan amb la fruita.



Alvocat frescS'utilitza com a base per a la recepta mexicana guacamole, així com per a farciments en diversos tipus de sushi, incloent els california maki. La seva presència és habitual com acompanyament del pollastre i per untar torrades (normament se serveixen amb una mica de sal i pebre). En alguns països, com Filipines, Vietnam, Equador o Brasil, els alvocats s'utilitzen també per fer batuts amb llet o combinats amb d'altres fruites. Cal esmentar també que són molt populars a la cuina vegetariana, com a substitutiu de la carn, com a ingredient en les amanides fredes o per fer entrepans.


Alguns dels beneficis de l'alvocat:

Manté un cor saludable: L’alvocat conté vitamina B6 i àcid fòlic, que ajuden a regular els nivells d’homocisteïna. Un alt nivell d’homocisteïna està associat amb un major risc de malalties del cor. A més d’això, l’alvocat també conté vitamina E, glutationa i greixos monoinsaturats que ajuden a mantenir un cor sa.

Protegeix contra el càncer: Molts estudis han demostrat que l’alvocat pot inhibir el desenvolupament del càncer de pròstata. L’àcid oleic de l’alvocat també és eficaç en la prevenció de càncer de mama.

- Lluita contra els radicals lliures: Els alvocats contenen glutationa, un poderós antioxidant que ajuda a combatre els radicals lliures de l’organisme.

Aliat antienvelliment: Com que és una fruita rica en antioxidants, l’alvocat és beneficiós en la prevenció dels símptomes de l’envelliment. El glutatió o glutationa l’alvocat pot estimular el nostre sistema immunològic, retardar el procés de l’envelliment i propiciar un sistema nerviós saludable.

Elimina el mal alè: Els alvocats són un dels millors esbandidors bucals naturals i també, un dels millors remeis per al mal alè. Aquesta fruita neteja l’intestí, que és la principal causa d’aquesta desagradable condició.

Cosmètic per a la pell: S’afegeix oli d’alvocat a molts cosmètics per la seva capacitat per nodrir la pell i fer que la teva pell brilli. També ajuda en el tractament de la psoriasi, una malaltia que causa enrogiment i irritació a la pell.

Ajuda a engreixar de forma saludable: En termes generals, les fruites tenen entre 60 i 80 calories per cada 100 grams. L’alvocat té 200 calories per cada 100 grams.  Per això és un bon aliment per incloure en les dietes de persones que volen augmentar de pes de forma saludable. A diferència de molts altres aliments rics en calories que poden contenir excés de greixos saturats i sucres, l’alvocat és una font sana i segura de calories.

2 comentarios:

  1. M'encanta l'alvocat...
    A més, és que és un "súperaliment"!
    Quantes propietats que té!

    T'he conegut a través de Twitter, així que ja tens una nova seguidora.
    M'agraden molt els temes que tractes. És molt important difondre continguts sobre alimentació i vida saludable en general, així que et felicito.

    Una abraçada!

    ResponderEliminar
  2. Hola Marina!!! (: Què tal?

    Doncs sí, l'alvocat és bo en molts sentits. I ens alegrem tenir-te com a seguidora i que t'agradin les nostres publicacions.

    Si tinguessis cap proposta o dubte respecte algun tema o producte, envia'ns un missatge al nostre faceboak o per Twitter i intentarem respondre't amb molt de gust!

    Una abraçada!

    ResponderEliminar